SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218614

Podpišite peticijo

Rokodelstvo kot sodobna ustvarjalnost

logo_duoCilji projekta DUO-Kunsthandwerk niso le ohranjanje in prenašanje rokodelskih veščin o izdelavi izdelkov domače in umetnostne obrti na mlajše generacije, temveč želijo avtorji rokodelstvo postaviti kot izhodišče za sodobno, na lokalnih in regionalnih značilnostih utemeljeno ustvarjalnost.

V sklopu projekta, ki se izvaja med 1. 9. 2010 in 31. 5. 2013 v Sloveniji in Avstriji, bodo partnerji izdelali podatkovno bazo rokodelskih dejavnosti, rokodelcev in izdelkov, odprli mrežne čezmejne informacijske centre za domačo in umetnostno obrt v Rogatcu, Škofji Loki, Slovenj Gradcu in Celovcu, izdali priročnik s standardiziranimi programi tradicionalnih rokodelskih znanj, katalog rokodelskih izdelkov čezmejnega območja ter izdelali etnološki dokumentarni film o rokodelski kulturni dediščini.

Z doseženimi zastavljenimi cilji želijo partnerji povečati prepoznavnost čezmejnega območja in povečati možnosti gospodarskega razvoja, širiti partnersko sodelovanje in povečevati izmenjavo čezmejnih izkušenj ter krepiti kulturne, regionalne in lokalne identitete, kar je zaradi ohranjanja jezika, kulture in kulturne dediščine še zlasti pomembno za slovensko narodno skupnost na Koroškem.

Projekt koordinira Podjetniški center Slovenj Gradec d.o.o., slovenski partnerji pa so še Razvojna agencija Sora d.o.o., MO Slovenj Gradec in Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj občine Rogatec.

Več o projektu najdete na projektni spletni strani.