SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218604

Podpišite peticijo

Arheološka dediščina interaktivno

betnava_tajerskaV sklopu Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013 se izvaja projekt Inter-Arch Steiermark, ki avstrijsko in slovensko Štajersko povezuje na področju skupne skrbi za spomeniško varstvo in arheološko dediščino. Oktobra vabljeni na konferenco!

Cilj projekta je vzpostaviti redno komunikacijo in sodelovanje med kulturnimi ustanovami in organizacijami na obeh straneh meje. Da bo to lažje, bodo sodelujoči razvili digitalno orodje, s katerim bodo novi podatki o arheološki dediščini na programskem območju našli hitrejši dostop do ljudi, ki tam živijo, in zgradili dobro platformo za ponovno oživitev kulturne dediščine in njeno gospodarsko rabo.

Dvojezično digitalno orodje bo omogočalo zajetje vseh arheoloških najdišč na obeh straneh meje. Ta bodo dodatno povezana z arheološkim arhivom muzeja Joanneum, podatki pa bodo dostopni tako strokovni kot laični javnosti.

Del projekta je tudi razstava V novi luči, ki je od maja na ogled v Dvorcu Betnava, 4. in 5. oktobra pa bo v Pokrajinskem muzeju Maribor potekala mednarodna konferenca z naslovom V novi luči, komu pripada zgodovina? Na poti med političnimi razmejitvami in muzejskimi dolžnostmi.  Na konferenci bodo razpravljali o vprašanjih, kot so: Kaj pomenijo spremebe političnih meja za pristope muzejev k zgodovinskim ostalinam? Kaj se zgodi, če te ostaline postanejo pomembne za identiteto določene skupine ljudi v regiji, a se nahajajo v institucijah v drugi državi? Kje že potekajo konstruktivne diskusije na to temo? Kakšne praktične rešitve so ponudile teoretične diskusije? Kako lahko uporabljamo termin “European Cultural Heritage” v tem kontekstu?

Vstopnine na konferenco ni, se je pa treba vnaprej prijaviti na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Oba dogodka sta vpeta tudi v program Maribor - evropska prestolnica kulture.

Slovenski partnerji v projektu so Evropski kulturno in tehnološki center Maribor, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Pokrajinski muzej Murska Sobota.