SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218591

Podpišite peticijo

FluLed: Ohranimo hišna in ledinska imena

flu-ledRazvojna agencija Zgornje Gorenjske je leta 2011 skupaj s še tremi projektnimi partnerji z obeh strani slovensko-avstrijske meje začela izvajati aktivnosti v sklopu projekta FLU - LED, katerega glavni cilj je ohraniti hišna in ledinska imena.

Za zaščito bogate jezikovne in kulturne dediščine v obmejnem prostoru Koroške in Slovenije je treba stara, večinoma samo v slovenskem jeziku rabljena hišna in ledinska imena, obvarovati pred pozabo. Njihova ohranitev je pomembna tudi z vidika ohranjanja dialektološke pestrosti Slovenije in Južne Koroške. Obravnavana tema je v Avstriji že doživela svojo potrditev z vpisom slovenskih ledinskih in hišnih imen v Unescov seznam kulturne dediščine, v Sloveniji pa ravno tako že potekajo aktivnosti za vpis hišnih imen v Register žive kulturne dediščine Ministrstva za kulturo.

Čezmejni EU-projekt "Kulturni portal ledinskih in hišnih imen - FluLed" bo omogočil čezmejno zbiranje ledinskih in hišnih imen v izbranih občinah na Južnem Koroškem in na Gorenjskem, njihovo znanstveno proučevanje ter publikacijo v turističnih kartah in na interaktivnem kulturnem portalu na spletu. Še posebno je projekt, ki bo trajal 30 mesecev in se bo iztekel marca 2014, zanimiv in pomemben za ohranjanje domačih slovenskih ledinskih in hišnih imen na južnem Koroškem, ki gredo v pozabo, ali pa dobivajo naenkrat novo podobo.

Partnerji projekta so Slovenska prosvetna zveza, Krščanska kulturna zveza, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR), Gornjesavski muzej Jesenice