SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218610

Podpišite peticijo

Spoznavanje tradicionalnih znanj izdelave ostrešij

21Vabljeni na izkustveno praktično delavnico, kjer boste spoznali tradicionalna znanja izdelave ostrešja za streho s križno vezavo. Delavnica bo potekala v soboto, 15.9. med 8.30 in 11.30. 

Izkustveno - praktično delavnico bo vodil Martin Razgoršek, izkustveni mojster obnove Farovške zidanice skupaj z ostalimi lesarskimi mojstri.
Farovška zidanica stoji od leta 1803. Spodnji del je zidan iz kamenja, zgornji leseni del pa je iz masivnega hrastovega lesa, ki je še po več kot 200 letih trden in lep. Zidanica je bila obnovljena, trenutno pa poteka obnova strehe, ki bo pokrita s slamo, ki jo bodo na tradicionalen način pripravili izkušeni mojstri.
Da bo streha zdržala naslednjih 200 let je bila najprej pripravljena slama za streho, ki so jo omlatili na star način in jo pripravili v  "škope" za pokritje strehe. Les za ostrešje je bil podrt na pravi dan, ko je les najbolj trden in bel – v času od velike do male maše. Prvotno ostrešje je imelo bilo izdelano zelo domiselno s križno vezanim ostrešjem brez vmesnih podpornih stebrov. Kljub majhni površini je bilo mogoče vzravnano hoditi po skoraj celem podstrešju tako, da hoje niso ovirali podporni stebri, streha pa je bila kljub temu trdna in varna. Takšno ostrešje zna danes narediti le malokdo, zato bodo stari mojstri izvedli prikaz izdelave ostrešja s križno vezavo. Znanje o vezavi strehe s križno vezavo je uporabno pri vsaki izdelavi strehe ne glede na to ali gre za ostrešje za hišo, pomožni objekt, vrtno lopo ali pasjo hišico, saj na ta način pridobimo trden »rušt« in veliko dragocenih površin.

Program:
Sprejem udeležencev v centru La Vita  in odhod na lokacijo.
Kako so sestavljeni elementi strehe, kako jih povežemo, da bodo trdni.
Priprava veznih elementov ostrešja in prikaz montaže ostrešja.
Priprav ogrodja za namestitev slame za streho.
Tesarska malica.
Priprave slame za streho.
Podiranje lesa za ostrešje, mlatenje in skopanje.


Svojo prisotnost obvezno  predhodno prijavite do četrtka na e – naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali preko SMS na številko 040-203-055. Število udeležencev je omejeno zaradi zagotavljanja  kvalitete. Cena delavnice: 20€ vključuje teoretično in praktično izobraževanje ter pogostitev. Priporočamo beležko ter primerno obleko in  obutev ter delovne rokavice, če boste želeli z delom poskusiti tudi sami. Prispevek lahko poravnate na TRR: SI56 0510 0801 3396 759  Abanka - Društvo Lavita ali na dan prijave osebno. V kolikor boste prispevek poravnali preko TRR vas naprošamo, da prinesete dokazilo o plačilu s seboj na društvo La Vita, Velika Pirešica 1, Žalec.
Dobrodošli!