SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218599

Podpišite peticijo

Ohranjanje in prenos ljudskega izročila na mlajše generacije

KULTPRO1S čezmejnim projektom KultPro želijo partnerji iz Slovenije in Hrvaške pod vodstvom Ljudske univerze Šentjur obuditi in dopolniti izkustveno znanje starejših in jih usposobiti za prostovoljno delo v muzejih in muzejskih zbirkah.

Na območju projektnih partnerjev obstajajo številni zanimivi objekti naravne in kulturne dediščine, ki jih je po mnenju sodelujočih v projektu potrebno ohraniti. Ohraniti želijo tudi značilnosti ljudske kulture in nesnovne dediščine. Pri tem so mnenja, da pri ohranjanju običajev, pesmi in legend določenega področja in njihovem prenosu na mlajše generacije lahko največ prispeva starejše prebivalstvo.

V razvitih državah starejši postajajo oziroma so že postali največja in pomembna družbena skupina. V središču pozornosti je nujnost povečanja stopnje sodelovanja starejših v družbi. Izobraževanje v tretjem življenjskem obdobju postaja način dejavnega preživljanja prostega časa starejših. Projekt KULTPRO v izobraževalni proces in v delo prostovoljcev vključuje osebe, ki ohranjajo ljudsko izročilo in negujejo dediščino. S tem se omogoča prenos, ohranjanje in oživljanje nekaterih običajev, kot so ljudske pesmi, legende, pripovedke o ljudeh, stavbni dediščini…, ki bi bili drugače pozabljeni. Z delom prostovoljcev in s prenosom znanj na mlajše rodove ohranjajo in oživljajo naravne in kulturne vire.