SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218596

Podpišite peticijo

REVITAS - projekt revitalizacije istrskega podeželja

revitas1Predstavljamo vam zanimiv projekt REVITAS, ki med svoje cilje postavlja razvoj modela revitalizacije istrskega podeželja, in ob izboljšavah ter obnovi infrastrukture za turizem predvideva tudi obnovo kulturne dediščine območja.

REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem je čezmejni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013. Projektni partnerji z obeh strani meje si pod vodstvom vodilnega partnerja, Mestne občine Koper, prizadevajo ustvariti prepoznavnost skupne destinacije Istre, čezmejnih turističnih itinerarjev in rut ter istrske identitete, ki ne glede na državne meje temelji na skupni zgodovini in značilnostih.

Poseben poudarek projekta je namenjen ustavitvi propadanja istrske notranjosti ter tamkajšnje kulturne dediščine in promociji turističnih integriranih izdelkov ter ustvarjanju skupne čezmejne turistične destinacije. Slednjo bodo promovirali skladno z načeli trajnostnega turizma, temelječega na kulturnem in naravnem bogastvu. V sklopu projekta so za te namene razvili tudi Smernice razvoja kulturnega turizma ruralnega prostora Istre
Na strani projekta je v povezavi s turizmom zanimiva spletna rubrika turističnih itinerarjev, kjer je na voljo mnogo informacij in nasvetov o tem, kam se lahko odpravite na ogled dragocenih fresk, zanimivih urbanih in zgodovinskih središč ter kulturnih in naravnih znamenitosti področja. 

Projektni partnerji bodo ob razvijanju modela revitalizacije istrskega podeželja vzpostavili tudi mrežo info centrov ter info točk, krepili zavesti lokalnega prebivalstva o vrednosti in enotnosti teritorija notranje Istre ter stremeli h kulturni izmenjavi in skupnem izobraževanju. To bo pripomoglo k razvoju človeških virov in tako prispevalo k povečanju razvojnih potencialov slovenske in hrvaške Istre.

Vse omenjene aktivnosti bodo prispevale kamenček v mozaiku prepoznavnosti Istre kot skupne destinacije Slovenije in Hrvaške. Hkrati bodo obiskovalcem tudi z uporabo sodobnih tehnologij omogočile enostaven dostop do podatkov o lokalnih značilnostih ter dober vpogled v ponudbo celotne Istre. S povečano integrirano čezmejno ponudbo se bo vplivalo na podaljšanje turistične sezone in se spodbujalo gospodarstvo obmejnega območja, katerega glavna dejavnost je turizem.