SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218597

Podpišite peticijo

Oglarska dežela na Dolah pri Litiji

oglarska_deelaOglarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo, danes pa se pridobivanja oglja na tradicionalen način izginja oziroma se večinoma izvaja le še v turistične namene. Na Dolah pri Litiji se lahko v tamkajšnji Oglarski deželi seznanite s to skorajda že izginulo obrtjo in spoznate načine pridelave oglja, ki so ga v tamkajšnje kraje pred več kot 100 leti prinesli italijanski oglarji.

Na spletni strani Oglarske dežele lahko najdete mnogo zanimivih informacij o zgodovini oglarjenja, o razvoju oglarstva na Dolah ter o tehnikah izdelave oglarske kope, prav tako pa si lahko ogledate tamkajšnjo oglarsko pot, po kateri se lahko sprehodite in spoznate tradicijo oglarjenja. Če boste obiskali to posebno deželo, lahko tudi sami sodelujete pri izdelovanju oglarske kope ter spoznavate tradicionalne postopke oglarjenja.

Po informacijah Centra za razvoj Litije so na Oglarski domačiji Brinovec postavili tudi "kožarico" - hiško, v kateri so v času svojega dela in skrbi za tlečo kopo prenočevali oglarji. Koča, ki dodatno bogati prikaz oglarjenja na slovenskem, je narejena z lesa in ima slamnato streho, v njej pa je prostor za predstavitve ter razstave fotografij oglarjenja.

Projekt "Oglarjenje v Oglarski deželi" je podprt z strani LAS Srce Slovenije, njegov pomen pa je tudi širše prepoznan, saj bo Oglarska dežela kmalu vpisana v Register žive kulturne dediščine, ki ga koordinira Slovenski etnografski muzej.

V kolikor vas oglarstvo zanima, ste toplo vabljeni na etnološko-etnografsko prireditev Oglarska dežela, ki bo potekala 8. septembra. Na prireditvi lahko spoznate dejavnosti, povezane z oglarjenjem, si ogledate, kako poteka priprava kope in pridobivanje oglja na tradicionalen način ter se seznanite z življenjem v Oglarski deželi. Tisti bolj aktivni se lahko na prireditev pripeljete tudi s kolesom, saj bo na ta dan organiziran tudi skupinski kolesarski vzpon na Dole.