SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218605

Podpišite peticijo

Slovenija, dežela kozolcev

kozolec1V občini Šentrupert na Dolenjskem nastaja prvi muzej kozolcev, kakršnega ni še nikjer na svetu.

Nastajajoči muzej na prostem je izjemnega pomena, saj s predstavitvijo kozolcev Mirnske doline dviga zavest o varstvu in ohranjanju bogate in raznolike lesne stavbne dediščine.

V okviru muzeja bo nastalo kulturno, izobraževalno in turistično središče, v katerem bo razstavljenih devetnajst kozolcev različnih starosti (najstarejši šteje častitljivih 217 let!) in šestih tipov. Ob njih se bo vila učna pot, na območju kozolcev pa se bodo izvajale tudi mnoge prireditve in dejavnosti, od iger, porok, koncertov do prenočevanj na kozolcu. 

Kozolci so ena prepoznavnejših sestavin kulturne dediščine in slovenska arhitekturna posebnost, saj jih nikjer drugje ne poznajo v takem številu in tako različnih oblikah. Problem pa je, da jih iz različnih razlogov v zadnjem času veliko propada, kar je velika škoda za našo stavbeno dediščino, postavitev tovrstnega muzeja pa ima zato še toliko večji pomena. Nosilec projekta, Občina Šentrupert, stremi k stalnemu razvoju projekta in ob tem vabi lastnike kozolcev in drugih objektov lesene stavbne dediščine k sodelovanju pri projektu.