SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 215885

Podpišite peticijo

Vabilo na 12. Poletno akademijo

e-clic_logo_final_with

"Kultura in krajina: prispevki k trajnostnemu razvoju podeželja"

Društvo Euracademy vas vabi, da sodelujete na 12. Poletni akademiji "Kultura in krajina: prispevki k trajnostnemu razvoju podeželja", ki bo potekala v sodelovanju z Notranjskim ekološkim centrom, Cerknica. 13.–21. julij 2013, Loški potok, Slovenija
Krajina v sebi skriva več kot se zdi na prvi pogled. Spoznaj Evropsko konvencijo o krajini - Sodeluj!

Več ...

Rokodelstvo kot sodobna ustvarjalnost

logo_duoCilji projekta DUO-Kunsthandwerk niso le ohranjanje in prenašanje rokodelskih veščin o izdelavi izdelkov domače in umetnostne obrti na mlajše generacije, temveč želijo avtorji rokodelstvo postaviti kot izhodišče za sodobno, na lokalnih in regionalnih značilnostih utemeljeno ustvarjalnost.

Več ...

FluLed: Ohranimo hišna in ledinska imena

flu-ledRazvojna agencija Zgornje Gorenjske je leta 2011 skupaj s še tremi projektnimi partnerji z obeh strani slovensko-avstrijske meje začela izvajati aktivnosti v sklopu projekta FLU - LED, katerega glavni cilj je ohraniti hišna in ledinska imena.

Več ...

Arheološka dediščina interaktivno

betnava_tajerskaV sklopu Operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007-2013 se izvaja projekt Inter-Arch Steiermark, ki avstrijsko in slovensko Štajersko povezuje na področju skupne skrbi za spomeniško varstvo in arheološko dediščino. Oktobra vabljeni na konferenco!

Več ...

Vabljeni na delavnico vlaganja sveže zelenjave in zelišč

33Društvo Lavita vas vabi na praktično delavnico vlaganja sveže zelenjave in zelišč v soli, shranjevanja v olju in maščobi, ki bo potekala v petek, 14.9.2012 od 15:30 do 17:30 in od 18:00 do 20:00. 

Več ...

Spoznavanje tradicionalnih znanj izdelave ostrešij

21Vabljeni na izkustveno praktično delavnico, kjer boste spoznali tradicionalna znanja izdelave ostrešja za streho s križno vezavo. Delavnica bo potekala v soboto, 15.9. med 8.30 in 11.30. 

Več ...

Ohranjanje in prenos ljudskega izročila na mlajše generacije

KULTPRO1S čezmejnim projektom KultPro želijo partnerji iz Slovenije in Hrvaške pod vodstvom Ljudske univerze Šentjur obuditi in dopolniti izkustveno znanje starejših in jih usposobiti za prostovoljno delo v muzejih in muzejskih zbirkah.

Več ...

APRO - projekt ohranitve avtohtonih pasem

aproZanimiv projekt čezmejnega partnerstva Slovenije in Hrvaške je tudi projekt APRO - avtohtone pasme za revitalizacijo okolja. Gre za projekt, ki se zaveda pomena sonaravnega gospodarjenja, saj intenzivno gospodarjenje na mnogih območjih ni več vzdržno in prinaša mnoge negativne posledice. Osnovna ideja projekta je ohranjanje naravnega bogastva tradicionalne kmetijske krajine s ponovnim uvajanjem paše avtohtonih pasem živali (istrske ovce, koze, osla in goveda), ki so se v tem prostoru razvile skozi tisočletno sožitje človeka in narave in so postale njen neločljivi del.

Več ...

REVITAS - projekt revitalizacije istrskega podeželja

revitas1Predstavljamo vam zanimiv projekt REVITAS, ki med svoje cilje postavlja razvoj modela revitalizacije istrskega podeželja, in ob izboljšavah ter obnovi infrastrukture za turizem predvideva tudi obnovo kulturne dediščine območja.

Več ...

HERITAGE LIVE – Živa, oživljena, doživeta kulturna dediščina

heritage_liveNa ogled postavljamo še en projekt partnerstva Slovenije in Hrvaške na področju ohranjanja in obujanja dediščine na obmejnem področju, sofinanciranega z Operativnim program Slovenija-Hrvaška 2007-2013. 

Več ...

Oglarska dežela na Dolah pri Litiji

oglarska_deelaOglarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo, danes pa se pridobivanja oglja na tradicionalen način izginja oziroma se večinoma izvaja le še v turistične namene. Na Dolah pri Litiji se lahko v tamkajšnji Oglarski deželi seznanite s to skorajda že izginulo obrtjo in spoznate načine pridelave oglja, ki so ga v tamkajšnje kraje pred več kot 100 leti prinesli italijanski oglarji.

Več ...

Priročnik za rabo Banke turističnih priložnosti Slovenije

BTPSNa Zavodu Novi turizem smo v sklopu svojih aktivnosti v mreži SMID pripravili priročnik za rabo Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS). V njem lahko najdete uporabne informacije o tem, kako vam lahko BTPS pomaga pri uresničevanju vaših (dediščinskih) turističnih zamisli in produktov.

Več ...

Slovenija, dežela kozolcev

kozolec1V občini Šentrupert na Dolenjskem nastaja prvi muzej kozolcev, kakršnega ni še nikjer na svetu.

Več ...

Delavnica Turizem in trajnostni razvoj

smid_osnovniVabljeni na delavnico Turizem in trajnostni razvoj, ki bo potekala v petek, 13. julija v okviru projekta "Na nas poznanje" in katere namen je udeležence seznaniti z znanji, ki so jih člani LASa Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe pridobivali ob delu na različnih projektih.

Več ...

Več člankov...