SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218598

Podpišite peticijo

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

noe

V Kamniku se v četrtek, 6. septembra začenjajo že dvainštirideseti Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Gre za največjo tovrstno prireditev v Sloveniji, ki v Kamnik vsako leto privabi lepo število ljudi, saj je na njej možno videti pestro paleto vsega, kar je povezano tradicijo oblačenja pri nas.

Prireditev se bo začela z odprtjem razstave Oblačilna dediščina Kamnika in okolice avtorice Alenke Pakiž ter se zaključila z zabavnim programom in vrhuncem - tradicionalno povorko narodnih noš.

Po besedah zunanjega strokovnega sodelavca dr. Bojana Knifica ima prireditev vsako leto rdečo nit, na katero se navezujejo spremljevalni dogodki. Tako je tudi letos, ko je kot prvina nekdanjega oblačenja izpostavljena peča - slavnostno, na petelinčka zavezano pokrivalo, ki se je na alpskem območju pojavilo v 19. stoletju in se od tedaj razširilo na pretežni del slovenskega etničnega ozemlja. Pokrivalo na glavah žena danes pogosto zamenjuje njegova naslednica - ruta, kljub temu pa lahko ob posebnih priložnostih še vedno opazujemo precej na petelinčka zavezanih peč.

Z namenom opozoriti na pomen peče kot pomembnega dela nekdanjega in sodobnega oblačenja bodo z njo povezani štirje dogodki:

-    razstava, ki bo ob predstavitvi oblačilne dediščine Kamničanov in okoličanov opozorila na bogastvo peč s tega območja
-    natečaj za naj pečo, v katerem bodo izbrane peče, ki predstavljajo zgled predstavljanja nekdanjega oblačenja
-    predstavitev oblačilne dediščine z Akademsko folklorno skupino France Marolt, kjer bo večji poudarek kot sicer namenjen pečam
-    nedeljska povorka, v kateri bo na prvem mestu predstavili zanimivosti nekdanjih peč in njihovih naslednic – rut.

Poleg zgoraj omenjenega programa boste deležni še mnogih drugih dogodkov, povezanih z oblačilno dediščino. Manjkalo ne bo niti glasbe niti gledališča, saj bo na prireditvi odigrana tudi ena od interpretacij Linhartove Županove Micke, ki se dogaja v času, ki predstavlja začetek razvijanja "narodnih noš" - razsvetljenstvu.

Program prireditve, ki obuja bogato etnološko tradicijo ter s tem ohranja neprecenljivo dediščino naših krajev in prednikov najdete TUKAJ.