SMID - Živimo dediščino

Se ukvarjate z ohranjanjem in predstavljanjem naravne ali kulturne dediščine in iščete nasvet, znanje ali priložnost za sodelovanje? Prišli ste na pravi naslov!

SMID vabi pod svoje okrilje vsa društva, zavode, posameznike in neformalne skupine, ki jih zanima interpretacija dediščine. Članstvo v mreži je brezplačno in dostopno vsem.

Galerija slik

Galerija slik

Naslednji dogodki:
Ta trenutek ni dogodkov

Ponudba dediščinskih skupnosti

SEMENJ250

Števec pogledov vsebine : 218602

Podpišite peticijo

Delavnica na temo žive kulturne dediščine

SED1Vabljeni na delavnico "Živa kulturna dediščina na primeru obmejnega področja doline zgornje Kolpe in Čabranke ter okolice". Slovensko etnološko društvo se v triletnem programskem obdobju v okviru programske enote »Etnologija obmejnih regij« osredotoča na živo kulturno dediščino v zamejskem prostoru. Prva v seriji mednarodnih delavnic je potekala junija 2010 v Špietru v Videmski pokrajini, Italija, druga pa junija 2011 v Monoštru v Porabju, Madžarska.

15. septembra 2012 bodo organizirali tretjo delavnico v Plešcih na Hrvaškem. Po utečenem konceptu bodo izvedena uvodna predavanja na temo žive kulturne dediščine in predstavitve območja. Sledila bo razprava ter ogled prizorišč žive kulturne dediščine. V okviru delavnice "Živa kulturna dediščina na primeru obmejnega območja doline zgornje Kolpe in Čabranke ter okolice: beleženje, komentiranje in ohranjanje" bodo obravnavali tematiko, ki temelji na Konvenciji UNESCA o varstvu nesnovne kulturne dediščine iz leta 2003 in na praksah v Sloveniji, kakor tudi na praksah v zamejskih okoljih.

Živa dediščina so nesnovne dobrine, kot so prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine, in z njimi povezani premičnine in kulturni prostori (kjer se ta dediščina predstavlja ali izraža), ki jih skupnosti, skupine in včasih tudi posamezniki prenašajo iz roda v rod in jih nenehno poustvarjajo kot odziv na svoje okolje, naravo in zgodovino.

Vabijo vas k sodelovanju z diskusijskim prispevkom na temo žive kulturne dediščine in možnosti njenega vključevanja v razvoj kulturnega turizma. 
Podrobnejši program bodo poslali skupaj z vabilom v začetku septembra. Prosijo, da svojo udeležbo sporočite najkasneje do 5. septembra 2012 na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , kamor lahko pišete tudi za več informacij.